Paragrafen

Wet open overheid

De Wet open overheid (Woo) is een Nederlandse wet die tot doel heeft om de transparantie en openheid van de overheid te vergroten, waaronder ook gemeentelijke overheden vallen. Deze wet werd op 1 januari 2022 van kracht en is de opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Voor gemeenten betekent de wet dat zij verplicht zijn om meer informatie actief openbaar te maken en beter toegankelijk te stellen voor burgers.

Concreet moeten gemeenten documenten zoals vergaderstukken, beleidsstukken en rapporten proactief op hun websites publiceren. Daarnaast moeten zij vragen van burgers over informatie die niet actief openbaar is gemaakt, beantwoorden en toegang verschaffen tot deze informatie. Dit draagt bij aan een grotere betrokkenheid van burgers bij de besluitvorming en maakt de overheid transparanter en verantwoordelijker.

De Woo legt ook regels op voor de archivering van documenten en de bescherming van persoonsgegevens. Gemeenten moeten zorgvuldig omgaan met privacy en ervoor zorgen dat persoonlijke gegevens veilig worden bewaard.

Er zijn concrete stappen gezet om de ingekomen stukken openbaar te maken zover dit binnen de kaders van privacy mogelijk is. Door een beleidswijziging van de Rijksoverheid en het achterwege blijven van een centrale applicatie heeft de gemeente zelf een platform moeten inrichten. Deze is in 2024 in gebruik genomen. In 2025 kunnen de verplicht te publiceren categorieën een voor een op het platform worden gepubliceerd.

Zoals te zien in de tabel hieronder groeit het aantal ingediende Woo-verzoeken, al worden er nog relatief weinig verzoeken ingediend.

2022

2023

2024

2025

Aantal Woo-verzoeken

50

75

90

115

Deze pagina is gebouwd op 10/09/2024 13:02:14 met de export van 10/09/2024 12:53:32